Estland

Wapen EstlandGrillige baaien, schiereilanden met bossen, watervallen en meertjes vind je in het mooiste natuurgebied van Estland; het nationale park van Lahemaa. Maar de grootste toeristische trekpleisters zijn de grote steden Tallinn en Tartu. Voor Nederlanders en Belgen is het een goedkoop vakantieland.

Alexander Nevski Kathedraal, TallinnEstland kent een rijke, maar ook bloeddorstige geschiedenis. In de 13de eeuw kwamen Duitse ridders naar dit gebied om de plaatselijke bevolking het leven zuur te maken. Zweden lijfde Estland in 1560 in en de Russische machthebbers namen de heerschappij in het begin van 1700 over. In de Tweede Wereldoorlog kwam Estland opnieuw onder invloed van Duitsland, ditmaal waren het de nazi’s. Uiteindelijk werd het land op 20 augustus 1991 onafhankelijk.

 
Baltische staat

Uitgestrekte bossen van EstlandEstland of Estonia, zoals het ook wel wordt genoemd, is de meest noordelijk gelegen Baltische staat. Met een oppervlak van 45.125 vierkante kilometer is het ook de kleinste staat, maar altijd nog groter dan bijvoorbeeld Nederland. Meer dan veertig procent van het oppervlak bestaat uit bos. Er wonen ongeveer anderhalf miljoen mensen in Estland. 

 

Tallinn

Tallinn isTallinn middeleeuws centrum de hoofdstad van Estland. Veel toeristen komen er een paar dagen vanuit Helsinki, de hoofdstad van Finland. Er zijn dagelijkse veertochten tussen deze twee steden. Veel Finnen bevolken in de weekeinden de terrasjes en restaurants van Tallinn, want het is er een stuk goedkoper. Tallinn is met 440.000 inwoners de grootste stad van het land. Middeleeuwse muren en moderne architectuur wisselen elkaar in het centrum af. De stad wordt gedomineerd door een grote heuvel, de Toompea. Rond de oude stad in het centrum liggen veel groene parken. Klik hier voor de Tallinn pagina.

Bezienswaardigheden

Straatje in centrum Parnu

Voor de westkust liggen de twee grootste eilanden Saaremaa en Hiiuma. In totaal liggen er zo’n achthonderd eilanden langs de kust. 

In het noordoosten ligt het nationale park van Lahemaa. Watervallen, meren en beekjes kom je in dit prachtige natuurgebied tegen. Je treft er prehistorische ‘Estlandse hunebedden’, kleine vissersplaatsjes en oude historische gebouwen.

 

Natuurpark Soomaa (moerasland)In het zuid-westen ligt natuurpark Soomaa (betekent Moerasland) met het unieke vijfde jaargetijde. Er liggen een aantal prachtige wandelpaden en je kan er ook goed kanovaren.

 

 

 

Uitzicht over Viljandi

Tartu is de op een na grootste stad met een inwonertal van 115.000 inwoners.

Verder hebben we op de pagina bezienswaardigheden nog meer plaatsen beschreven die een bezoek tijdens een vakantie of rondreis in Estland waard zijn. Zoals In het zuiden ligt Pärnu, de belangrijkste kustplaats met aangename witte stranden. Ook zijn er Viljandi, Haapsalu, de zomerresidentie van Alexander de Grote en Peipsi, het grootste meer van Estland.

 

Bekijk de bezienswaardigheden ook op onze interactieve kaart van Estland.

Submenu