Tallinn

In Estland moet je zeker een paar dagen reserveren voor een bezoek aan de hoofdstad Tallinn. De middeleeuwse binnenstad is erkend als wereld erfgoed. De oude Hanze-huizen, het prachtige raadhuisplein met het stadhuis en de zeshonderd jaar oude apotheek, ze ademen allen die typische sfeer van Tallinn uit. Groot is de stad niet, maar mooi des te meer.

Tallinn middeleeuws centrum

Bezienswaardigheden

Toompea Een deel van de stad is gebouwd op de Domberg of Toompea. Hier hebben achtereenvolgens de Denen en de Duitsers een burcht gesticht. De belangrijkste bezienswaardigheid op de heuvel is Pikk Hermann, Lange Herman. Dit is met zijn 48 meter de grootste van de drie overgebleven torens van de oude burcht, uit de 14de eeuw.

Grote delen van het oorspronkelijke slot zijn afgebroken om plaats te maken voor het roze kasteel van Catharina de Grote, slot Kadriorg of Catharinadal. 

Alexander-Nevski kathedraal, Tallinn

Tegenwoordig is dit de presidentiële residentie en de zetel van het parlement.

Tegenover dit kasteel staat de opvallende orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal met zijn uienkoepels. Nevski was een Russische krijgsman uit de 13de eeuw die een groot deel van Estland had veroverd. Door het precies tegenover het kasteel te plaatsen wilde de tsaar tonen wie er de echt macht had. 

Voor meer informatie zie de officiele website (engelstalig)

 

Kadriorg of Catharinadal, Kadriorg paleis Tallinngenoemd naar keizerin Catharina de Grote, is een villawijk rond het Kadriorgpaleis, die dateert uit het begin van de 18de eeuw. Tsaar Peter de Grote gaf toen opdracht om een paleis aan zee te bouwen. Het paleis is een barokke villa, die midden in een ruim park staat. De prachtig gedecoreerde feesthal, waar nu het Kunstmuseum gevestigd is, is ook een bezoekje waard. Het museum richt zich op internationale kunst, er hangen zelfs verschillende Vlaamse en Nederlandse meesters tussen.

Veel rijke lieden volgden het voorbeeld vanTsaar Peter de Grote om een (vakantie)huis te bouwen, waaruit de villawijk Kadriorg ontstond. Tot in de 20ste eeuw bleef het een badplaats voor de rijken, in de 20ste eeuw werd het eerder een woonwijk. De straat Poska vormt de scheidingslijn tussen het paleiscomplex en het woongebied.

Adres: Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn (10127)
Website: ekm.ee

Dominicaans klooster Dominicaans klooster TallinnDit klooster werd gesticht in 1246 en is daarmee één van Tallinns oudste gebouwen. Binnen kun je 15de en 16de eeuws houtsnijwerk bewonderen. Er staan ook beeldhouwwerken van de renaissancekunstenaar Arent Passer. Aanschouw eens met eigen ogen het leven van een middeleeuwse monnik  en bezoek de slaapzaal, de priorij en de bibliotheek. Eén van de boeiendste plekken is de 'energiepilaar' in één van de onderste kamers. Het klooster is vanaf 15 mei heel de zomer open, de rest van het jaar is het alleen toegankelijk voor groepen.

Adres: Vene 16, Tallinn
Website: kloostri.ee

Stadhuis en Raadhuisplein Oude Stadhuis TallinnHet stadhuis (raekoda) vinden we op het mooie Raadhuisplein, het middelpunt van de stad. Het stadhuis is het enige gotische raadhuis van de Baltische landen, dat bewaard gebleven is. Op de achthoekige toren, aan de oostkant van het stadhuis, staat Oude Thomas, een windvaan. Oude Thomas is één van de stadshelden. Het fraaie interieur stamt nog uit de Hanzetijd. Opvallend is de grote minarettoren, die je langs een oude trap kunt beklimmen. In het stadhuis vind je ook een museum. Je kunt de raadzaal en de burgerzaal bezichtigen. Beneden, in de martelkamer, vind je informatie over de geschiedenis van het stadhuis.

Apotheek TallinnVlakbij het stadhuis vind je ook de oude apotheek, die al meer dan zeshonderd jaar bestaat. Niemand weet wanneer de apotheek gebouwd werd, maar in 1422 was ze al aan haar derde eigenaar toe. Op de hoek bij de apotheek zie je twee keien liggen, de overblijfselen van een groot keienkruis. Op deze plaats is in de 17de eeuw een pastoor opgehangen, die een barmeid had vermoord omwille van de slechte kwaliteit van zijn omelet. De pastoor toonde berouw door zich vrijwillig te laten ophangen voor het publiek. In de apotheek vind je ook een museum, waar oude medische instrumenten te bezichtigen zijn.      

Musea

Het bezettingsmuseum in TallinnNaast de oude middeleeuwse binnenstad kun je ook de vele musea bekijken waaronder: 

Restaurants

Tallinn in de winterDe meeste restaurantjes liggen rond Raekoja Platz, het Raadhuisplein waar de prijs gemiddeld iets boven de helft van de Nederlandse ligt. Veel zaken serveren de echte Estse kost, zoals varkensvlees, ossentong, bloedworst met aardappelen, roggebrood. Voor de Estse standaard zijn de prijzen er hoog, maar nog steeds goedkoper dan in het nabije Helsinki, als je de vele Finnen ziet die hier uit eten gaan. Naast heerlijk Ests eten kun je ook kiezen voor de Russische, Duitse en Indiase keuken. Naast eetgelegenheden is er om uit te gaan veel keus tussen allerlei soorten pubs, wijnbars, discotheken en clubs.

Natuurlijk zijn er ook veel winkels en warenhuizen en teven een aantal grote shoppingcentra.

Voor meer informatie en brochures over Tallinn kijk op de website van VVV Tallinn (engelstalig)