U bent hier:Letland > Riga

Riga


Riga is de hoofdstad van Letland is de grootste stad van de Baltische staten, met zijn fascinerende mix van fiere Letse tradities en invloeden van de verschillende bezetters.

Uitzicht over Riga richting de zee

Onafhankelijk sinds 1991, Riga's Art Nouveau centrum is een UNESCO-Werelderfgoedstad geworden. Riga kent een nieuwe wedergeboorte als hoofdstad van Letland en vele grootschalige restauratieprojecten hebben Riga gemaakt tot een van de meest aantrekkelijke steden van Europa. De Jugendstil (Duitse Art Nouveau) architectuur is nergens anders zo aanwezig. Riga kent een groeiende populariteit door het mooie oude stadscentrum en zijn historische betekenis.

Bezienswaardigheden

Skarnu ielaKārņu iela

Drie kerken, afgelegen binnenplaatsjes, oude poorten – in de Oude Stad is de 800-jarige geschiedenis van Riga zichtbaar aanwezig. Aan het begin van de 13e eeuw vestigden zich Duitse kolonisten op deze plek en bouwden er een stad volgens het patroon van de Hanzesteden.

Stadhuisplein

Stadhuisplein in RigaDe Tweede Wereldoorlog en de Sovjet-bezetting hebben diepe wonden in de Letse ziel geslagen. Op het Stadhuisplein is te zien hoe de Letten op diverse manieren met het verleden proberen om te gaan. Het Bezettingsmuseum vecht tegen het vergeten, het nieuwe Huis van de Zwartkoppen geeft een beeld van de vroegere pracht van Riga.

De Dom

De DomEen bezienswaardigheid die niet gemist mag worden is het grootste middeleeuwse godshuis van de Baltische landen aan het mooiste plein van Riga. De bouw van de imposante dom nam zoveel tijd in beslag dat de bouwstijlen variëren van de romaanse stijl tot aan de barokstijl.

Livu laukums

Het is niet het mooiste plein van de stad, maar wel het populairst. Dankzij de terrassen ademt het Livu laukums plein een zuidelijke sfeer. In de nabije omgeving zijn bovendien enkele interessante bezienswaardigheden te ontdekken zoals de twee gildehuizen en het Kattenhuis.

Park langs stadsgracht

De oevers van de gracht bieden volop ruimte voor ontspanning. Als een beschermde ring ligt de stadsgracht om het historische oude stadsdeel. Met oude bomen, mooie bloembedden, een netwerk van kronkelpaadjes, beelden, fonteinen en sierlijke watercascades biedt het park voor iedereen in Riga ruimte om te ontspannen.

Petruskerk

Petrus kerk met lift naar uitzichtspuntDe bakstenen Petruskerk is de hoogste kerk van Riga en een echte blikvanger. De metalen toren (123,5 meter) uit 1973 overheerst alles. In de Middeleeuwen was dit de belangrijkste kerk van Riga. De eerste, houten kerk stond er al in 1209, maar daar is niets van overgebleven. Het oudste gedeelte dateert uit 1409, vandaar de gotische invloeden. Ook de barokke toren is al meerdere keren vervangen. In de Tweede Wereldoorlog is de toren zelfs nog ingestort. De kerk is nu een museum. Met een lift kun je naar boven gaan (73 meter hoogte), waar je een verbluffend uitzicht hebt over de oude stad en de Daugava.     

Jugendstil

Jugendstil Art Nouveau in RigaIn de straten ten noordoosten van Kronvalda parks ziet u het ene prachtige jugendstil-pand na het andere. De kleine wijk ten noordoosten van Kronvalda parks is een van de mooiste buurten van Riga. De bekendste straat is Alberta iela (Albert straat). Binnen een paar honderd meter ziet u hier de grote verscheidenheid van dit tijdperk met de overgang van de historische stijlen naar het moderne. Op een hoek van Albert street is ook het Jugendstil of Art Nouveau museum gevestigd waar je het interieur van deze prachtige gebouwen kunt bekijken.

Tērbatas iela

Het creatieve hart van Riga bestaat uit buitenissige winkels, cafés, galerieën, bioscopen en theaters. Anders dan de smalle straatjes van de Oude Stad wordt de Nieuwe Stad gekenmerkt door kaarsrechte boulevards, die worden omzoomd door prachtige jugendstilpanden.

Centrale Markt

Centrale Markt RigaDe 'buik van Riga' is het middelpunt van de stad. De Centrale Markt staat garant voor levendige drukte en handel in zijn oorspronkelijke vorm. In de vijf reusachtige hallen die vroeger dienst deden als hangars voor zeppelins kunt u niet alleen terecht voor vis, vlees, fruit en groente, maar ook voor vrijwel alles wat u in het alledaagse leven nodig kunt hebben. Neem een virtueel kijkje.

Spīķeri

In korte tijd heeft het Spīķeri zich ontwikkeld tot een van de meest besproken locaties in de Letse hoofdstad. Jarenlang heeft het oude complex van pakhuizen achter de Centrale Markt leeg gestaan, maar nu vinden steeds meer scheppers van kunst en cultuur hier hun plek.

Grote Begraafplaats

De Grote Begraafplaats was in de 19e eeuw de belangrijkste begraafplaats van Riga. Hier ziet u de sporen van de vroegere Duitse elite. In 1969 werd de laatste rustplaats voor rijkaards gesloten en werd het een gedenkpark. De vervallen familiegraven en verzakte grafstenen doet nu dienst als mooie wandel-locatie.

Letland in 4 uur – Volkskundig Openluchtmuseum

Openlucht museum RigaNet buiten de stadsgrenzen van Riga ligt een van de belangrijkste musea van Letland. Boerderijen, schuren, vissershuisjes, windmolens en smederijen ­geven een beeld van de landelijke cultuur van Letland.

Adres: 440 Brīvības gatve, LV 2024 Riga, Latvia. Voor meer informatie zie de website.

 

Televisie toren

Televisie toren RigaOp 97 meter hoogte is er een observatie platform in de 368 meter hoge Zaķusala radio and televisie toren. Het observatieplatform is het hoogste bereikbare uitkijkpunt in Riga en je hebt bij mooi weer zicht tot aan Sigulda en schepen op de Baltische zee. Voor meer info zie de website.

 

 

Riga Zoo

Riga Zoo De dierentuin in Riga is gelegen in een naaldbos aan de noordkant van Riga. Via tramlijn 11 makkelijk en leuk vanuit het centrum te bereiken. De dierentuin vierde in 2012 haar 100-jarig bestaan en is druk bezig de dierenverblijven naar de modernste inzichten te verbeteren. Voor westerse begrippen een zeer lage entreeprijs (ca 6 euro volwassene) om de 405 verschillende soorten dieren te zien. Meer informatie op de website (engelstalig)

 

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook