Openluchtmuseum Gruto Parkas

Sovjetbeelden park Gruto ParkTussen 1989 en 1991, tijdens het herstel van de Litouwse onafhankelijkheid, werden velen monumenten uit de Sovjettijden ontmanteld en opgeslagen in de pakhuizen, achtertuinen en vooral in panden van nutsbedrijven. Grūto Parkas is een plaats waar aan groot aantal verzamelde beelden uit het Sovjettijdperk staan opgesteld van onder andere Lenin, Stalin en andere notoire politieke Sovjet leiders.

U kunt een vol park met Sovjetstandbeelden van Lenin en Stalin zien als een tragische grap. Maar de oprichter Viliumas Malinauskas ziet dit zeker niet als een geintje. Nadat hij in 1999 begonnen was met het verzamelen van oude Sovjet beelden, kon op 1 april 2001 het openluchtmuseum geopend worden. Viliumas Malinauskas heeft het geld voor het museum bij elkaar gekregen via zijn familiebedrijf met paddestoelen en klein fruit, zonder bijdrage van de Litouwse overheid.

Het openlucht museum

Gruto ParkasHet park bevat diverse beelden uit de periode dat Litouwen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. De beelden stonden opgesteld op de belangrijke locaties in het land, waar ze indruk moesten maken op de bevolking. Sommige beelden waren in slechte staat, na jaren van verwaarlozing. Andere beelden zijn verloren gegaan nadat ze zijn verwerkt als schroot, maar een aantal zijn bewaard gebleven en maken nu onderdeel uit van deze opvallende en integrerende collectie. Een van de beelden van Lenin stond opgesteld in de buurt van het voormalige KGB-kantoor in Vilnius. De meeste beelden staan in het museum op de grond, maar tijdens de Sovjets stonden zij vaak op een hoge sokkel.

Grūtas Park is gelegen op een terrein van 20 ha, met 86 beeldhouwwerken van 46 kunstenaars. Daarnaast beschikt het over een fotogalerij, een binnenmuseum en informatie centrum, een speeltuin en dierenweide.

Gruto Parkas museumExpositie De expositie met foto's over de Sovjetperiode, kan opgesplitst worden in twee thema's: politiek en economie. Schilderijen en grafische werken gemaakt in de Sovjetrealistische stijl geven de ideologische communistische maatschappij weer en het beeld van de Sovjet-Unie leiders Lenin, Stalin, Brezjnev en anderen. Ook geeft het een beeld van het leven onder de Sovjetoverheersers.

Museum en informatie centrum Veel informatie wordt gegeven in het museum en informatie centrum. Het houten bouwwerk van het museum is een kopie van een cultureel centrum zoals dat in gebruik was in de jaren 40 en 50. De filmbeelden, foto's en het geluidsmateriaal tonen de sovjet propaganda cultuur, de mechanismes en vormen van de ideologie en onthullen de genocide van de Litouwse natie.

Gruto Park SpeeltuinSpeeltuin en dierenpark Voor de jonge bezoekers beschikt Grūto Parkas over een speeltuin en een klein dierenpark, met verschillende dieren en vogels.

Grūto Parkas is ontstaan op een plek te midden van de bossen van dennen, berken- en sparrenbomen. Het is gelegen op 120 kilometer van Vilnius, 120 kilometer van Kaunas en 5 kilometer van Druskininkai. Dit is in het zuidoosten van Litouwen, niet ver van de grens met Wit-Rusland.

Meer informatie op de website (engelstalig)