U bent hier:Litouwen > Steden > Klaipeda

Klaipeda

Klaipeda vakwerkhuizenKlaipėda is met 160.000 inwoners de derde stad in Litouwen, gelegen op een afstand van 318 kilometer van Vilnius. De stad werd zwaar geteisterd tijdens de tweede wereldoorlog, toen Klaipėda door de Duitsers gebruikt werd als basis voor hun onderzeeërs. Omdat de haven 's winters ijsvrij blijft is haven van Klaipėda van groot belang voor de ontwikkeling van de handel in Litouwen en de Europese Unie.

Lange tijd is Klaipėda onderdeel geweest van Pruisen en heeft dan ook een Duitse uitstraling. De officiële naam van Litouwen was in het verleden Memel. Alleen tussen 1923 en 1939 en na 1945 tot heden is dit Klaipėda. Vanwege het Pruisische en Duitse verleden van deze havenstad, komen er veel Duitse toeristen. Door de stad loopt de rivier Danė. Op de linkeroever van de rivier is de oude stad, en op zijn rechteroever is het moderne stadscentrum.

KlaipedaIn de oude stad, de kroon van de stad, is volop gerestaureerd. De met kinderkopjes aangelegde straten en de antieke lantaarnpalen geven een eigen uitstraling. De architectuur van de stad valt op door zijn vele houten of half-houten gebouwen met een Duitse uitstraling.

Klaipėda is centraal gelegen tussen het toeristische Palanga en prachtige schiereiland Neringa. Palanga is de meest bekende badplaats in Litouwen, met een eigen karakter dat 's zomers zeker het bezoeken waard is. Naast de Baltische zee kunt u hier een bezoek brengen aan het barnsteenmuseum in het graaf Feliksas Tiškevičius park (botanische tuin) en de prachtige J. Basanavičius straat met zijn gezellige cafés, restaurants en attracties, die loopt van Palanga tot aan de pier. Ook Neringa is een bijzonder gebied, met prachtige duinen, een dolfinarium, het Litouws zee museum en natuurlijk de vissersdorpjes zoals Nida en Juodkrantė.

Klaipeda theater pleinKlaipėda is een moderne stad, met een karakteristieke kade, pakhuizen en vele gebouwen in Duitse stijl. De stad heeft een mengsel van gebouwen in verschillende stijlen: een neogotisch postkantoor, een voormalig gymnasium, het theatergebouw, het oude stadhuis en vele verschillende huizen. De oude stad is gevormd in de 15e en 16e eeuw aan de oevers van de rivier Danė, het  waar nog steeds mogelijk is om overblijfselen van het oude kasteel en het vestingwerk te zien.

In het hart van het oude centrum bevindt zich het Theaterplein, genoemd naar het neoklassieke theater. Voor het theater staat de fontein met het standbeeld van Ännchen von Tharau.

In het nieuwe gedeelte van de stad, ten noorden van de oude stad, is het indrukwekkende uitzicht op het postkantoor, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Hier is ook het klokkenmuseum, met enkele prachtige klokken uit de 18e eeuw.

Het Litouws Maritiem Museum en dolfinarium

Maritiem museum Fort

Het Litouws Maritiem Museum was oorspronkelijk gevestigd in Kopgalis. In 1945 werd dit museum vernietigd en voor een periode niet gebruikt. Het huidige museum is gestart in 1971 en opgezet in drie fases. Het museum is geplaatst in de voormalige tunnels en kazematten van een fort uit de 19e eeuw. Hier wordt ingegaan op de ontwikkeling en navigatie van schepen vanaf de 16e eeuw tot heden. Vanaf 1980 werd er begonnen met de bouw van vier openlucht ruimtes met ten behoeve van zeedieren. Het dolfinarium is geopend in 1994. Samen met het zeemuseum en het aquarium is het een unieke plaats om mensen kennis te leren maken met het maritiem leven en het leven uit de zee.

De verzameling van het museum omvat zeedieren, schepen met hun uitrusting, insecten, archeologische, etnografische en iconografische voorwerpen, munten, documenten.

Maritiem museum vissersbotenIn het museum zijn diverse boten te zien. De oudste is een skiff die dateert uit de 16e eeuw. Ook kunt u kennis maken met een kurėnas: een traditionele vissersboot van de Kurische lagune. Naast de aandacht voor navigatie zijn er ook diverse bijzondere ankers te bezichtigen.

Ook kunt u terecht in een oud etnografisch vissershuis, gebouwd tussen 1977 en 1979 geheel volgens de patronen van een traditionele visserswoning. Het huis bestaat uit een woonhuis, een graanschuur, een veeschuur, een badruimte en ruimte voor het roken van vlees en vis. Het interieur in de verblijfruimte dateert uit het begin van de 20e eeuw. In een van de kamers van het gebouw is een tentoonstelling over het vissen aan de kust van Litouwen in de 19e en begin  20e eeuw met onder andere oud vistuig, delen van zeilboten, modelboten.

Dolfijnen show

DolfinariumIn het dolfinarium worden voorstellingen gegeven door tuimelaars (Tursiops truncatus). Naast deze dolfijnen zijn er in het dolfinarium ook Californische Zeeleeuwen (Zalopus californianus).

In de zomermaanden (juni t/m augustus) is het dolfinarium dagelijks geopend van dinsdag tot zondags en kunt u terecht bij twee spectaculaire voorstellingen die drie maal per dag gehouden worden. Tijdens de andere maanden is het museum beperkter geopend en worden er minder voorstellingen gegeven.

 

De tentoonsteMaritiem museum tentoonstellinglling van de onderwater fauna neemt de bezoekers mee naar de geheimzinnige diepten van de zeeën. Het museum is trots op de vele koralen en schelpen die er getoond worden. Ook zijn er zeesterren, schalen van weekdieren, krab, kreeft, schildpadden, zeevogels en zoogdieren te zien.

Adres: Smiltynes straat 3, Klaipėda

Website: Litouws Maritiem Museum en Dolfinarium

De haven van Klaipėda

Klaipeda havenHaven van Klaipėda De haven van Klaipėda is de noordelijkste ijsvrije zeehaven aan de oostelijke kust van de Baltische Zee. Het is het belangrijkste en grootste vervoercentrum van Litouwen en verbindt diverse zee- land en spoorwegroutes. De havenstad heeft is een veelzijdig, universele diepwater haven. Naast transport worden er schepen gebouwd en gerestaureerd en maakt ook de marine gebruik van de faciliteiten.

De zeehaven wordt niet alleen gebruikt voor transport binnen de Europese Unie, maar ook voor Rusland, Wit-Rusland,  Oekraïne etc. De jaarlijkse capaciteit van de haven bedraagt 30 miljoen ton. Hiervoor is de haven 24 uur per dag en 7 dagen per week in bedrijf. Vanuit Klaipėda varen veerponten naar Duitsland, Denemarken, Polen en Zweden.

In 1743 kwam er een handelsgebouw voor hout, waardoor Klaipėda de belangrijkste handelshaven van de Baltische zee werd. In 1986 werd een nieuwe internationale veerboot terminal gebouwd. Deze was bedoeld om het Sovjetleger te ondersteunen in Duitsland.

Tussen 1993 en 2003 is er circa 2 miljard Litas (ongeveer € 580 miljoen) geïnvesteerd in de ontwikkeling van het havengebied.

Veerboot Klaipėda - Smiltynė

Smiltynė is een interessante plaats voor toeristen. Op het mooie schiereiland kunt u terecht bij het Litouws Zee Museum met onder andere een dolfinarium. Daarnaast kunt u hier vandaan doorreizen naar Neringa met haar prachtige natuur, mooie dorpjes en rust. Het gebied is vanuit Litouwen het makkelijkste te bereiken via de pont.

De reguliere veerboot tussen Klaipėda en Smiltynė wordt verzorgd door de firma "Smiltynės perkėla". Zij varen vanuit twee locaties de Kurische lagune vanuit Klaipėda naar Smiltynė. Smiltynė is een klein gedeelte van de Kurische landtong, dat onder bestuur valt van Klaipėda. Veruit het grootste gebied wordt bestuurd door de stad Neringa.

kaart overtseek klaipeda-NeringaU kunt met "Smiltynės perkėla overvaren vanuit de oude en kleinste terminal aan de Žvejų straat bij de Danė rivier of vanuit de nieuwe terminal aan de Nemuno straat. De eerste plaatst ligt centraal en is het meest geschikt voor voetgangers, die nieuwe terminal is zeer geschikt voor het overvaren van voertuigen.Tijdens het zomerseizoen zijn er meer boten beschikbaar om de overtocht te maken naar Smiltynė of Neringa, welke vanuit verschillende locaties in Klaipėda varen.

Andere interessante plaatsen in Klaipėda:

Gemeentelijk Litouws Historisch Museum van Klaipėda Didžioji Vandens straat 6, Klaipėda

Het museum werd in 1924 gevestigd. Alle museum activiteit zijn georiënteerd rond conservering, onderzoek, cultiveren en promotie van het historisch erfgoed van Klaipėda.

Klokkenmuseum Liepų straat 12, Klaipėda

U ziet hier de ontwikkeling en de bouw van klokken en horloges en hun stijlen. In het zonnewijzerpark, de achtertuin van het museum, worden ontmoetingen gehouden en concerten beluisterd gegeven door de beiaard in de toren van het nabij gelegen postkantoor.

Kunstgalerij en Pranas Domšaitis galerij Liepų straat 33, Klaipėda

Klaipėda Drama Theater Teatro straat 2, Klaipėda

Klaipėda Muziek Theater Danės straat 19, LT-5800 Klaipėda

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook