U bent hier:Litouwen > Steden > Vilnius > Universiteit Vilnius

Universiteit Vilnius

Een van de indrukwekkendste gebouwencomplexen in de stad is die van de Universiteit van Vilnius uit 1579. Met 16 gebouwen en 13 binnenplaatsen is het een klein doolhof in de binnenstad van Vilnius. Van gotiek naar renaissance, barok en classicisme, alle bouwstijlen gebruikt in Vilnius kunnen hier gevonden worden.  Na de universiteit van Krakow (gesticht in 1364) is de Universiteit van Vilnius de oudste van midden- en oost Europa.

Complex Universiteit VilniusOnderdeel van het complex van de universiteit is de Sint Jan kerk die in 1571 in handen van de Jezuïeten kwam, waarna het onderdeel werd van de universiteit van Vilnius.

Bij de binnenplaats 'Bibliotekos kiemas' vindt u de ingang naar de Bibliotheek van de universiteit uit 1570. Onder de collectie van de bibliotheek behoort het eerste boek in de Litouwse taal, een Catechismus geschreven door Martynas Mažvydas uit 1547.
De bibliotheek telt ongeveer 180.000 oude en zeldzame boeken, tijdschriften en kortstondige verschijningen vanaf de 15de eeuw. De gaat niet alleen om Litouwse werken, maar ook uit Polen, Rusland en andere Slavische landen, Letland en Estland.

Er kan een rondleiding geboekt worden via de volgende site: http://www.mb.vu.lt/en/about-library/guided-tour

Bibliotheek universiteit VilniusDe Universiteit van Vilnius werd gesticht door Stefan Batory (Litouws: Steponas Batoras,1533-1586) nadat hij in 1575 koning van het Pools-Litouwse rijk was geworden. Voordat de Universiteit van Vilnius de status van universiteit kreeg, fungeerde het gedurende negen jaar als instelling voor hoger onderwijs van de Jezuïeten. Tijdens de meer dan vier eeuwen van zijn bestaan, heeft de Universiteit van Vilnius periodes van de groei en daling, heropleving, en sluiting doorstaan.

Het niveau van de Universiteit evenaarde vele andere vooraanstaande universiteiten in Europa. Het eerste boek in de Litouwse taal op het grondgebied van het Groothertogdom van Litouwen (Catechismus) werd gepubliceerd bij de Universiteit. In 1753 werd het astronomisch observatorium geopend en in 1773 werd de orde van Jezuïeten ontbonden en kwam de universiteit onder controle van het wereldlijk gezag. Hierna veranderde de naam van de universiteit verschillende keren.

Observatorium universiteit VilniusNicolaas I (1796–1855) was in de periode van 1825 tot 1855 tsaar van Rusland. Op zijn order werd de universiteit gesloten, nadat een aantal studenten en professoren zich aansloten bij de antitsaristische beweging. Tussen 1864 en 1904 werd op last van de Rus Muravjov zelfs het Latijns alfabet verboden en mocht alleen gebruik gemaakt worden van het Cyrillisch schrift. Pas in 1919 opende de universiteit pas weer de deuren op het moment dat Vilnius werd bezet door Polen. Vanaf dit moment tot 1939 droeg de instelling de naam Stefan Batory Universiteit. Onder de studenten was de in 1911 geboren Poolse Nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz die in 1980 werd beloond voor zijn poëzie.

In 1939 kwam de universiteit weer in Litouwse handen, maar dit duurde niet lang, want al in 1940 kwam het onder Russische controle na de bezetting van het Sovjetleger. Van 1943 tot 1943 werd de universiteit weer gesloten door de Nazi's. Onder beheer van het Sovjetsysteem groeide de Universiteit van Vilnius fors. In 1988 maakte de universiteit zich vrij van de Sovjetideologie. In 1990 kreeg de universiteit zijn autonomie.

Plein Universiteit VilniusDe Universiteit van Vilnius heeft 12 faculteiten, 8 instituten, 10 studies en onderzoekscentra, de oudste Bibliotheek in Litouwen, 3 universiteitsziekenhuizen, een Astronomische Observatiepost, een Botanische Tuin, een Computercentrum en de Sint Jan kerk. De Universiteit van Vilnius telt momenteel ongeveer 24.000 studenten.

Meer informatie over het museum op de officiele website engelstalige

Studeren in Vilnius
De Universiteit van Vilnius laat ook niet-Litouwers toe om te studeren aan al hun faculteiten. De instructietaal voor cursussen met een academische graad is Litouws. Daarom wordt aan alle studenten een cursus Litouws aangeboden, die een jaar voorafgaand aan de studie begint. Ook worden er ongeveer 200 studies aangeboden aan studenten in andere talen. Deze zijn bedoeld voor tijdelijke studenten en onderlinge uitwisselingen tussen universiteiten.

Studeer de Litouwse taal in Litouwen
Iedere zomer organiseert de Universiteit van Vilnius taalcursussen voor buitenlanders die geïnteresseerd zijn in de Litouwse taal. De cursus Litouws wordt voor beginners gegeven in het Engels of Russisch. Gevorderden krijgen onderwijs in de Litouwse taal. Om deel te kunnen nemen dient de deelnemer minimaal secondair onderwijs afgerond te hebben. Vooraf wordt de kennis getest om iedere student op zijn eigen niveau te onderwijzen. Naast de taalstudie zijn er ook lezingen over Litouwen en worden excursies georganiseerd.

Meer informatie over studeren in Vilnius op de website van de universiteit.

 

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook